Welke schoen om het beste m'n werk te doen?

Er zijn een hoop werkschoenen in allerlei soorten en volgens allerlei normeringen verkrijgbaar. Deze worden vaak aangeduid met afkortingen die niet altijd even duidelijk of makkelijk te onthouden zijn. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen S1, S2 of S3 werkschoenen? Is antistatisch hetzelfde als de term ESD?
Kortom, voor degene die meer duidelijkheid wil over de diverse kwaliteiten werkschoenen hebben we een beknopte maar duidelijke opsomming om het verschil mee inzichtelijk te maken.


Alle veiligheidsschoenen voor professionele doeleinden zijn CE type gekeurd volgens daarvoor gelden EU geldende normen. Er zijn daarnaast nog specificaties uit de normen EN ISO 20345 (veiligheidsschoenen), EN  ISO 20346 (beschermschoenen) en de EN ISO 20347 (werkschoenen).

Significant verschil zit in de mechanische weerstand en bijvoorbeeld de afwerking van de neus. Waar een veiligheidsschoenen het beste tegen stoten en vallende voorwerpen bestand is (max. 200 Joule), is dit niet per definitie het teken dat beschermende- en werkschoenen geen bescherming bieden. Zo zijn werkschoenen eerder in hogere mate beschermend tegen chemicaliën. Kortom, de beste schoen hangt af van het soort werkzaamheden en kan dus per vakgebied verschillen.

Veiligheidsschoenen conform de EN 20345 norm worden met de S-codering aangeduid (S=Safety).
Zo zijn er op onze site 5 veel voorkomende coderingen; SB, S1, S1P, S2, S3.

Coderingen:
SB: Beschikt standaard over een speciale neus die bescherming biedt tegen stoten en vallende voorwerpen (max. 200 joule)
S1: Gelijk aan SB + antistatische eigenschappen + energie-absorberende hak + gesloten hiel
S1P: gelijk aan S1 + antiperforatie tussenzool
S2: gelijk aan S1 + waterafstotende en water absorberend bovenmateriaal
S3: gelijk aan S2 + antiperforatie tussenzool

Aanvullende en optionele kenmerken:
P = ondoordringbare tussenzool (standaard bij S3)
A = antistatische eigenschappen (standaard bij S3)
C = geleidende eigenschappen
HI = warmte isolerend (150 graden voor 30 graden)
CI = koude isolerend (- 20 graden voor 30 min.)
E = energie absorberende hak (standaard bij S3)
WRU = waterdichte schacht (enkel bij lederen schoenen van toepassing)
HRO = hittebestendige zool (bijv. een nitril zool, kortstondig tot 300 graden)
ESD = voorkomt beschadiging aan apparatuur door statische lading

Veiligheidsschoenen zijn vrijwel gelijk aan werk- en beschermschoenen. De coderingen zijn nagenoeg gelijk aan mekaar, enkel kan er verder nog verschil in de neus zitten. Bij beschermschoenen hoeft dit slechts impactbescherming te bieden waar bij werkschoenen dit niet persé inbegrepen hoeft te zijn.

Indien er inhoudelijke vragen zijn over bepaalde producten die wij aanbieden verzoeken we je graag om een mailtje te sturen of ons telefonisch te benaderen zodat we je kunnen helpen met het vinden van een geschikte werkschoen!