Het verschil tussen RWS en EN-ISO 20471 signalisatie kleding

Het verschil tussen RWS en EN-ISO 20471 signalisatie kleding

Voor veel werkzaamheden is signalisatiekleding benodigd, ook wel high-visibility genoemd. Echter zijn er verschillende varianten leverbaar, ieder met eigen eigenschappen en normering. Maar wat is nu het wezenlijke verschil en wanneer is welke codering/normering van belang? Met deze blog hopen we je kort maar snel duidelijkheid te geven zodat het makkelijk wordt om de juiste soort signalisatiekleding te kiezen.

Signaalkleding
Voor bepaalde werkzaamheden is het van uitermate belang om goed zichtbaar en herkenbaar te zijn.
Denk hierbij aan werken in de buurt van verkeer, openbaar vervoer, (rijdende) hijskranen; situaties waarbij een verhoogde kans op ongevallen zijn. Hierbij spreekt men nog niet eens per definitie van werkzaamheden in het donker, ook bij klaarlichte dag kan signalisatiekleding vereist zijn.

EN471 normering
Dit is de norm voor hoge zichtbaarheidskleding. Dergelijke kleding die aan deze norm voldoen verhogen de zichtbaarheid van de drager overdag dankzij fluorescerende kleuren als neon-geel, neon-rood (ook wel oranje genoemd). In het donker is men met deze kleding zichtbaarder doordat licht wordt gereflecteerd (reflectiestrepen). Wanneer men kleding draagt die aan deze normering voldoet wordt gewaarborgd dat aan de minimale eisen wordt voldaan.

Klassen in de praktijk
In de praktijk wordt signalisatiekleding in 3 klassen ingedeeld. Deze geven de mate van zichtbaarheid aan.

Klasse 1:
Verhoogt de zichtbaarheid, enkel in te zetten in situaties met laag botsingsgevaar. Ook binnen een bedrijf op de werkvloer voldoet deze klasse.

Klasse 2:
Zorgt voor goede zichtbaarheid, bruikbaar in situaties met mogelijk op botsingen zoals binnen de transport, logistiek en wegenbouw. In tijden van schemering is deze klasse ook goed toe te passen.

Klasse 3:
Heeft optimale zichtbaarheid en is daarmee logischerwijs het beste zichtbaar bij situaties met hoog botsingsgevaar. Ook in het donker biedt deze klasse voldoende zichtbaarheid en maakt dit dan ook het meest toepasbaar voor diverse situaties.

RWS signalisatiekleding
Signalisatiekleding conform de EN-ISO 20471 norm voldoet niet automatisch aan de RWS-norm, waar dit andersom wel geldt. RWS is de afkorting voor ‘Rijkswaterstaat’ en is in eerste instantie qua normering gelijk aan de EN-ISO 20471 normering. Echter Rijkswaterstaat heeft hier nog een aantal specificaties aan toegevoegd. Deze richten zicht met name op aanvullingen omtrent het aantal en plaats van de reflecterende strepen. Deze moeten de vorm hebben van een Romeinse II (ook wel als een letter H gezien) waarbij de verticale strepen door moeten lopen over de schouders naar de rugzijde. Op de mouwen en broekspijpen moet bovendien een verticale streep zichtbaar zijn en is het een vereiste dat het kledingstuk geheel in één kleurstelling is (geheel neon-geel of rood/oranje).

Wat is nu het wezenlijke verschil? Bij werkbroeken ontbreekt de verticale reflectiestreep bij de EN-ISO 20471 normering, welke wel bij RWS aanwezig is. Bij jassen en andere soorten bovenkleding ontbreken de 2 horizontale verbindingen bij de EN-ISO 20741 norm die RWS kleding wel bevat.